Aubergine
Såtid: | J | F | M | A | M | J | J | A | S | O | N | D |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Blomstring: | J | F | M | A | M | J | J | A | S | O | N | D |
Høst: | J | F | M | A | M | J | J | A | S | O | N | D |
Køb aubergine her
BOTANISK BESKRIVELSE
Aubergine (Solanum melongena) tilhører samme familie som Kartoffel og Tomat, og den stammer oprindelig fra Sydøstasien. Auberginer findes i mange forskellige sorter, der giver vidt forskellige frugter. Den mest kendte herhjemme, er den violette variant – hvis farve også kendes som auberginefarvet.
Andre varianter er små og runde, stribede eller ægformede. Det engelske navn er eggplant – og den kendes også herhjemme under navnet ægplante.
Selve planten er op til 1½ meter høj med lavendelblå natskyggeblomster. Frugtkødet er hvidt og svampet i konsistensen, og de store violette farvede frugter bør skrælles før brug, da skrællen har en bitter smag.
De småfrugtede sorter kan godt spises med skræl. De kan grilles, dampes, gratineres, paneres og indbages. Aubergine indgår i traditionelle middelhavsretter som Ratatouille og Mousaka.
DYRKNING
Auberginer elsker varme og vokser bedst i drivhuse. Det er en etårig plante, som får små lyslilla blomster, inden den sætter frugt. Planten skal have det varmt – ca. 20 grader om rødderne – og derfor kommer de fleste af vores auberginer fra det solrige Sydspanien, hvor de dyrkes i naturligt opvarmede væksthuse.
NÆRINGSINDHOLD
Indeholder bl.a. A- og B-vitamin, kalium og jern samt antioxidanterne pylofenoler, der er gode for huden.
OPSKRIFTER
Gode i ovn- og gryderetter som de kendte klassikere ratatouille og moussaka. Skær auberginer i skiver, drys med salt og lad trække 10 min. Skyl, tør og pensl dem med olie og steg skiverne møre ved svag varme. Mariner dem i f.eks. olivenolie, citronsaft, krydderurter og hvidløg og du har et herligt tapastilbehør – lunt som koldt. Du kan også bage auberginer ved 180 grader i 30 min. Flæk og skrab kødmoset ud. Rør med olivenolie, krydderurter og citronsaft – dejligt tilbehør til kylling eller kalvekød.
Kommentarer