Bukketorn

(Lycium barbarum)
Bukketorn - Lycium barbarum

Bukketorn – Lycium barbarum

Hårdfør busk
Moderat giftig  Sol  Violet
Såtid:JFMAMJJASOND
Blomstring:JFMAMJJASOND
Høst:JFMAMJJASOND
2-3 meter  
Højde: 2-3 meter
2-3 meter  
Jord: Tørt

Køb bukketorn her

Du kan købe Bukketorn fra en af landets førende forhandlere af haveplanter her:

ETYMOLOGI

Lycium er et stednavn dækkende over et område i Tyrkiet.

Der er en del forvirring omkring navnet. I dag benyttes navnet L. barbarum. Tidligere kaldtes planten L. halimifolium. Dertil kommer arten L. chinense, som er næsten identisk. I handel med bærrene skelnes der normalt ikke mellem arterne.

BOTANISK BESKRIVELSE

Bukketorn er en busk med lange, over­hængende grene, som på de ældre dele er forsynet med ret lange, spidse gren­torne. Bladene er lange, smalle og grågrønne.

Blomsterne er små, lyslilla og kommer i en slags knipper i bladhjørnerne. Blomstringen varer fra maj til septem­ber, og de koralrøde bær er talrige og indbydende. De pynter betydelig mere end de ret be­skedne blomster.

Bukketorn er en meget nøjsom plante, som bedst benyttes til hegn om strandgrunde og på andre magre steder, hvor den for­merer og breder sig, ikke alene ved frøene; også de lange grene slår let rod, hvor de kommer i forbindelse med jorden. Planten tåler havgus og saltsprøjt og anvendes da også som plantering langs motorveje og andre steder, hvor der anvendes salt i glat føre.

Bukketorn kan tåle klipning, men det går ud over blomstringen og dermed også det pyntelige ved de mange bær. Et hegn af bukketorn bør støttes, fx af trådvæv eller vildthegn. Bukketorn kan let formeres både ved frø, ved stiklinger og ved aflægning. Frøet sås om efteråret eller tidligt om foråret. Stiklingerne tages om vinteren og skæres af to-årigt ved. Aflæggere danner planterne ofte selv i rigelig mængde. Bukketorns rødder er meget skøre og brækker let. Småplanter til udplantning bør derfor altid tiltrækkes og forhandles i potter. Har bukketorn først fået fat, vokser den hurtigt til.

Bukketorns blomster, blade og frugt

Blomster, bær og blade.

FORVEKSLING

Bukketorn ligner ikke andre planter i naturen eller i haven. Men der er to arter i spil, som er vanskelige at skelne fra hinanden, L. babarum og L. chinense.

Den første er almindelig og har smalt elliptiske blade med et grågrønt skær. L. chinense er sjælden og har bredt rudeformede græsgrønne blade. Sidstnævnte har tillige bredere kronrør – mindst 1,5 mm mod L. babarums max. 1 mm.

BIOTOP

Planten er indført, og vokser nu i hegn og hække – ofte langs kysterne, hvor der er saltpåvirkning. Her i landet er planten sortlistet som invasiv. I andre lande, f.eks. UK, betragter man den som en del af den naturlige vegetation.

BIOLOGI

Ved modenhed rev­ner bærrene, og de klæbrige frø sætter sig i pelsen på forbipasserende dyr eller i tøjet hos mennesker.

Mange fugle holder af bærrene.

HISTORIE

Planten blev introudceret i England af The Duke of Argyll i 1730'erne.

Bukketorn hører til natskyggefamilien og er således nært beslægtet med kartoffel og tomat. Det gør nogle lande, f.eks. UK, har forbudt indførelse af planter, da man frygter utilsigtet indførelse af sygdomme og skadedyr de evt. kunne angribe kartoffel og tomat.

GIFTVIRKNING

Forgiftningsymptomer ved indtagelse er tørhed i munden, tørst og alment ildebefindende; ved indtagelse anbefales rigelig væske, fremkaldt opkastning og medicinsk kul.

VIRKSOMME STOFFER

Saften har en skarp smag og rummer et alkaloid, der virker pupiludvidende , og som måske er atropin. Bærret menes at indeholde hyoscyamin.

Bærrene er desuden rige på A-vitamin, C-vitamin, B1-, B2- og andre vitaminer, mineraler, antioxidanter og aminosyrer. Firmaer, der forhandler de tørrede bær, de såkaldte “goji-bær”, hævder at de også indeholder isoleucin, tryptofan, zink, jern, kobber, calcium, germanium, selen, fosfor, B6- (Pyridoxin, Pyridoxal og Pyridoxamin), og E-vitamin (Tocoferol).

Bukketorns frugt (bær)

Bærrene er orange til højrøde

VIDENSKABELIGE UNDERSØGELSER

Der er studier der viser en biologisk virkning i dyreforsøg, og afledt heraf kan planten muligvis virke mod hjerte-kar sygdomme, betændelsestilstande, øjensygdomme (som AMD og grøn stær) samt fremme imumforsvaret.

DYRKNING

Det er let at dyrke bukketorn. Den formeres ved frø, stiklinger og rodskud.

Bukketorn plante i Danmark

Bukketorn breder sig uhæmmet i og bliver hurtigt et meget dominerende og besværligt ukrudt.

ANVENDELSE

Bukketorn er en af de planter der er mest uenighed om. Nogen anser den for giftig og advarer mod indtagelse.

Andre betegner bærrene som en “superfrugt” med mange positive egenskaber. Således indeholder bærrene mange nødvendige næringsstoffer og antioxydanter.

Især i tradionel Kinesisk medicin spiller bær og bark  en stor rolle. Her mener man, at de har gunstig virkning på bl.a. immunforsvaret, synet, leverfunktionen, kredsløbet og produktionen af sædceller. Nogle kinesere mener endda at indtagelse af bærrene kan forlænge livet og nærmest give evig ungdom. De bliver spist rå, drukket som te eller som ingrediens i forskellige retter.

Der finder en større kommerciel dyrkning sted – primært i kina, hvor 42% af verdenshøsten kommer fra. Bærrene sælges under navne som ulvebær, wolfberries, red diamonds, gojibær og Tibitanske gojibær.

I USA, hvor en del af den kinesiske produktion er blevet handlet, har man fundet rester af pestisider, ukrudsmidler og svampemidler. Det har medført skærpet kontrol med de kinisiske bær.

Gojibær er tørrede frugter fra Bukketorn

Tørrede frugter af bukketorn – de såkaldte gojibær.

OPSKRIFTER

Kinesisk rissuppe med gojibær

1 dl. ris

6 dl. vand eller bouillon

4 store spiseskefulde tørrede gojibær

1 hårdkogt æg

Friske krydderurter efter egen smag, f.eks. purløg.

Kog risene under svag varme til de er helt kogt ud. Konsistensen skal være som havresuppe. Kog gojibærrene med de sidste 10 minutter.

Server i portionsanrettet med et drys af hakket æg og krydderurter.

REDAKTØREN MENER…

Bukketorn bør undgås i almindelige haver. Den spreder sig som frøformeret, via afklip og rodskud. Er den først introuduceret i en have og har fundet fodfæste, er den umulig at slippe af med. Planten vil dukke op i hække, midt i bede, på gange, mellem fliser, i sprækker i murværk og beton mm.

Dertil kommer at planten er listet som invasiv, og ved at give den plads i haverne bidrager man til spredning af planten. Mange fugle spiser frugterne, og så er der ingen kontrol over hvor frøene lander.

Den kan holdes i nogenlunde i ave med kraftig klipning, lugning og afbrænding. Men min erfaring er, at den altid breder sig lidt fra år til år.

I vores haver vokser den i stensætninger og havesokler – jeg har forsøgt at holde den nede med ukrudtsmiddel, hakkejern og periodevis afbrænding. Den sidste løsning er den bedste, men går der mere end tre uger mellem svidningerne, er planten oppe i 50-60 cm højde.

Der er kun eet sted hvor Bukketorn har sin berettigelse – på steder hvor man ønsker tætte hegn og alle andre planter ikke kan trives pga. tørke eller saltpåvirkning.

Har du en almindelig parcelhus- eller villahave er min anbefaling at gå langt  uden om bukketorn. Du, dine naboer eller dine efterfølgere på ejendommen vil lide under plantens agressive vækst i al fremtid.


Du kan købe Bukketorn her:

8 Comments

  • Hej
    Jeg har netop i dag købt Bukketorn. Den stod sammen med andre frugt buske som var på tilbud. På etiketten stod der, at det var et smagfuldt bær. Så jeg er noget forbavset og foruroliget over jeres artiklen. Skal jeg smide planten på bålet?
    Jeg har læst en anden artikel fra et plantecenter som beskrev planten som spændende og i det hele taget var meget positiv i deres omtale.
    Hvad skal jeg tro på ?
    Venlig hilsen
    Thora Bendsen

    • Hej Thora
      Du skal da selvfølgelig dyrke planten, når du nu har købt den og dermed gøre dig dine egne erfaringer. Der findes ikke absolutte sandheder når det gælder planter og deres virkninger. Bærrene smager iøvrigt godt i syltetøj.

  • Dine sidste bemærkninger i artiklen ang. Massiv formering/spredning er meget interessant eller foruroligende som en anden læser skriver, da man denne sommer i alle havecentre og varehuse har kunnet købe denne plante. Så den nu for alvor er spredt til alle afkroge af landet og blevet hver mands eje. Hvordan tillades dette hvis den er på listen over arter som bør bekæmpes og ønskes udryddet nationalt ? Jeg overvejer også om min skal graves op igen!?!

  • Hej Anne
    Det er jo blot min personlige holdning til Bukketorn. Andre har en anden mening. Men her hvor jeg bor breder den sig voldsomt hvis ikke den holdes i kort snor.
    Din editor.

  • Har stor erfaring med bærret hernede i Kina, hvor den som beskrevet bruges næsten i alt. Mest udbredt er i Bai Juie.. den lokale brandevin, til udrensning og rengøring af lever og klaring af synet.
    Den dyrkes stort set kun i meget tørre område i det nordlige, nordvestlige og Tibet.
    Den er bandlyst i det sydlige og Sichuan med deres frodige landbrugsjord, da den har en ligeså effektiv evne som peberrod til at sprede sig på rekordtid.
    En fornuftig måde at dyrke den på er i store cementringe der går over en meter ned i jorden og afdækkes med fuglenet for at undgå spredning med fugle, men også en pris på ca. 80 RmB ( 75 DKr.) pr. 100 gram.

  • Jeg har spist masser af bær fra Bukketorn (Goji bær) og har aldrig mærket nogle problemer, som kunne bare minde om forgiftning. Ved at eksperimentere har jeg fundet ud af at en blanding af 1/5del citron, både skal og kød og 4/5dele bær fra Bukketorn og så desværre en god sjat sukker, giver en meget velsmagende marmelade !
    God fornøjelse

  • Det synes meget uheldigt, at der i denne artikels punkt “Botanisk Beskrivelse” er anført at frugten er endog meget giftig når der så senere i samme artikel er angivet en opskrift, hvori buskens bær optræder som en hovedingrediens.

    Det bortfjerner enhver grad af seriøsitet af indholdet når sådanne åbenlyse kontradiktioner forekommer.

    • Det er hermed rettet.

Har du erfaring med medicinurten? Del gerne dine erfaringer med de øvrige brugere via kommentarfeltet nedenfor.

Anbefalede bøger