Dansk arum

(Arum alpinum)
Arum alpinum

Arum alpinum

Flerårig hårdfør staude
Meget giftig medicinurtMeget giftig medicinurtMeget giftig medicinurt  Halvskygge, skyggeHalvskygge, skygge  
Blomstring:JFMAMJJASOND
20-40 cm  
Højde: 20-40 cm
20-40 cm  
Jord: Fugtig muld eller mosejord

ETYMOLOGI

Planten er også kendt under navnet ‘Dansk ingefær', et navn der tidligere brugtes om planten Plettet Arum.

BOTANISK BESKRIVELSE

Dansk arum (Arum alpinum) forekommer i Danmark og en række andre europæiske lande, og er sine steder ret almindelig. Har en for Arum slægten og arum-familien karakteristisk blomsterstand, hvor selve de mange små blomster sidder samlet i en såkaldt kolbe der typisk er violet omgivet af et højblad eller hylsterblad der typisk er bleggrønt. Planten kan på ingen måde benyttes som erstatning for ingefær, da den er ret giftig. Men rødderne kan have en ingefæragtig lugt.

De spydformede blade er altid uden pletter. Der er en vis interfertilitet med andre arter af Arum der forekommer i Danmark.

 

FORVEKSLING

Dansk arum og plettet arum kan være vanskelige at skelne fra hinanden. Et sikkert kendetegn i forhold til Plettet Arum er at knolden er skiveformet, lodret, 2-5cm i diameter. Knolden ligger dybt.

BIOTOP

I Skandinavien forekommer planten kun i Danmark, hvor den mangler i Nord- og Vestjylland.

Den foretrækker fugtig skovjord eller ikke alt for våd mosejord.

6 Comments

  • Dansk Ingefær observeret i vår have.
    6 – 7 planter med røde bær.
    Skovrupvej 21,
    6070
    Christiansfeld

  • Hej. Mit navn er Mustafa. Og jeg har lige været ude og gå en lille tur da jeg så denne plante :O. Det var i Mellerup, 8930 Randers NØ

  • Hej dér, jeg søgte lige en oversigt over hvad de forskellige symboler øverst til venstre på siderne her betyder, da jeg ikke kan se/regne ud hvad det flertakkede røde kors med noget hvidt i midten skal fortælle mig, men fandt ikke nogen – ergo: hvad betyder det? Jeg har lejet mig ind et sted med en gammel staudehave, på det østlige Bornholm nær Østermarie, og her er masser af dansk ingefær, såkaldet. Da jeg er interesseret i anvendelsen af forskellige planter, hører jeg meget gerne om nævnte røde symbol kunne henvise til en anvendelse. På forhånd tak, og bornholmerhilsen 🙂

    • Hej Pernille Sue
      Hvis du holder musen stille over de enkelte symboler, kommer der en pop-up tekst som fortæller dig hvad tegnene betyder. Det røde symbol er et lægemiddelsymbol, hvilket betyder at planten har været brugt/ eller bliver brugt medicinsk.
      Dansk ingefær har intet med den ingefær vi bruger i maden at gøre. Den er giftig og du bør ikke eksperimentere med at indtage den.
      Din editor

  • Hej, jeg har dem i min have på Djursland mellem Grenå og Tirstrup. Og jeg synes at de er rigtig fine.

  • Den findes i rigt tal på mine jorder i Vestjylland – så det skrevne i teksten, om at den ikke findes på disse egne, kan altså korrigeres

Har du erfaring med medicinurten? Del gerne dine erfaringer med de øvrige brugere via kommentarfeltet nedenfor.

Anbefalede bøger