Skærm vortemælk

(Euphorbia helioscopia)
Euphorbia helioscopia

Euphorbia helioscopia

Et-årig urt
Moderat giftig    Gul-grøn
10-30 cm  
Højde: 10-30 cm
10-30 cm  
Jord: Næringsrig muld

Køb vortemælk her

Du kan købe vortemælk, som er særligt velegnet til dansker haver her. Alle planterne nedenfor forhandles af en dansk webshop, som er en af landets førende forhandlere af planter.

Du kan se flere varianter af vortemælk her.

ETYMOLOGI

Helioscopia er græsk og sammensat af helios, sol og skopeo, beskuer – solbeskuer. Hentydende til den flade, skærmagtige blomsterstand, hvis grene er rettet mod solen.

BOTANISK BESKRIVELSE

Skærm-Vortemælk er let visuelt genkendeligt. Hovedstænglen er lysegrøn og glat til spredt håret; den kan have parvise sidegrene forneden.

Blomsterkoppen består af en hunblomst og flere hanblomster, der sidder omgivet af  sammenvoksede støtteblade. I blomsterkoppen sidder honningdannende nektarier. Hos skærmvortemælk er de grønne, ovale og uden horn.

Blomsterstanden er skærmagtig og har fem hovedgrene. Hver af de 5 hovedgrene ender i en blomsterkop med tre savtakkede højblade, der støtter tre grene; hver af de tre sekundære forgreninger forgrener sig sig yderligere en eller flere gange.

Bladene er kortstilkede og omvendt ægformede, de øvre stængelblade og støttebladene i blomsterstanden (støttebladene til blomsterkopperne) er savtakkede i øvre halvdel. Frugten er en 3-4 mm. lang kapsel, frøene har netagtige lister.

FORVEKSLING

Skærm-Vortemælks kan forveksles med Gaffel-Vortemælk.

Blomsterstanden hos skærm-vortemælk er med fem-delt hovedforgrening, hvor gaffel-vortemælk er tre-delt. Højbladene og de øverste stængelblade er tydeligt savtakkede hos skærmvortemælk modsat gaffel-vortemælk, der mangler savtakker.

 

BIOTOP

Skærm-Vortemælke er almindelig som ukrudt på dyrket jord, især i haver, men også ruderater og dyrkede marker. Det sidste sted er den dog gået meget tilbage som følge af herbicidsprøjtning.

Arten er almindelig til meget almindelig på næringsrig, dyrket jord i hele landet.

 

BIOLOGI

Bestøves af  insekter, der søger honning i blomsterstandens nektarier.

GIFTVIRKNING

Hele planten indeholder giftig, hvid mælkesaft. Saften svider og ætser, så man skal passe på ikke at få den i øjnene, i sår og på slimhinder.


Du kan købe vortemælk her:

Du kan se flere varianter af vortemælk her.

Kommentarer

Har du erfaring med medicinurten? Del gerne dine erfaringer med de øvrige brugere via kommentarfeltet nedenfor.

Anbefalede bøger